Hong Kong 3: Llengües oficials

Foto d’aquí

A Hong Kong hi ha dues llengües oficials… i mitja.

Les dues llengües oficials són el cantonès, que és la que parla el 90% de la població, i l’anglès, llegat del colonialisme britànic.

Mantenen l’anglès com a llengua oficial (tot i que el nivell del hongkonguès mitjà és com el de l’espanyolet mitjà) perquè els convé: els dóna una pàtina de “ciutat cosmopolita” i és sens dubte un dels elements que els ha permès convertir-se en un dels pols financers mundials.

La meva opinió és que hi ha dos Hong Kongs. Per una banda, la llengua de la població, el cantonès, en la qual s’editen la majoria de diaris, i que mou la potentíssima industria cultural hongkonguesa. Cançons, cinema, telesèries, culebrons… tot en cantonès per al consum local i per exportar a tot Àsia.

M’agrada equiparar el cantonès amb el català: llengües minoritàries dins un terreny hostil, etc. Però les comparacions s’acaben aviat: el cantonès el parlen uns cent milions de persones a Hong Kong i a la regió de Canton (Guangdong) de la Xina; la indústria cultural hongkonguesa és la primera o segona d’Àsia i és fonamentalment en cantonès…

Per tot això als hongkonguesos per fer el seu dia a dia no els cal saber anglès per a res. I perxò la majoria de la població no el parla.

I per altra banda, hi ha l’univers paral.lel dels directius de multinacionals, treballadors de banca d’inversions i “expats” en general, que viuen en un Hong Kong paral.lel dels hotels de cinc estrelles i apartaments de luxe a càrrec de l’empresa. No necessiten cantonès per a res més enllà de quatre frases bàsiques, ja que el seu món no se solapa amb el de la població local.

Oficialment, remarco, les llengües oficials són totes dues, i tot el que és públic o depèn del govern, es mou en les dues llengües. Et pots adreçar a qualsevol instància del Govern en anglès o en cantonès, per exemple. O al metro el “propera estació: XYZ” és tant en cantonès com en anglès.

De fet, l’anunci de la propera parada del metro va ser un dels canvis que vaig percebre en aquest últim viatge a Hong Kong. Ara hi havien afegit una tercera llengua, el mandarí.

El 1997 els britànics van retornar Hong Kong a la Xina, que hi practica el famós “un país, dos sistemes”. Hong Kong manté passaport propi, lleis pròpies i diferenciades (basades en la tradició anglesa), moneda pròpia i una mena d’exèrcit propis, però que ningú no s’enganyi: l’èlit hongkonguesa vol en molts aspectes una major integració amb la Xina. I aprofitant el flux de turistes i immigrants xinesos a Hong Kong, s’està fent més visible la presència del mandarí pel carrer.

Sents mandarí als barris baixos, on viuen els nouvinguts. Hi ha canals televisius en mandarí. A l’escola s’ensenya també el mandarí, perquè és la llengua oficial de “la mare pàtria”.

Però de moment, el mandarí no és necessari per viure a Hong Kong i la majoria de la gent no el parla amb prou fluïdesa, tot i que el parlen millor que l’anglès perquè son llengües “germanes”… com si comparéssim el català, castellà i italià amb el swahili.

Com evolucionarà la cosa?

És difícil de dir, però el que és segur és que a Hong Kong tot es mou molt ràpid!

La integració de Hong Kong amb l’economia de la “mainland” prosseguirà, però els hongkonguesos estan molt orgullosos de la seva llengua… i els esforços educatius de les famílies van dirigits a l’anglès, en forma de classes de repàs i de conversa, professors particulars i, si el nivell econòmic ho permet, portar els nanos a col.legis internacionals o catòlics en anglès.

Un bon domini de l’anglès assegura un bon futur professional. Del mandarí, de moment, no… perquè tothom el pot xapurrejar.

Anuncis

2 respostes a “Hong Kong 3: Llengües oficials

  1. Molt interessant, Òscar! Felicitats per l’article! Ja saps que aquest tema m’interessa especialment!

    Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s