No crec en les ONGs

Imatge d’aquí

Ahir a l’oficina vam començar a parlar sobre les ONGs d’ajuda al Tercer Món. Estàvem tots d’acord. Jo, particularment, no crec en les ONGs d’ajuda al Tercer Món.

Alguns motius:

 • És dificilíssim fer un seguiment i veure els comptes (“accountability”) de què en fan dels teus diners
 • Se sap que hi ha molta corrupció en el món de l’ajuda al desenvolupament. Moltes medicines, roba o diners acaben en mans del dictadors de torn
 • El meu pare va treballar uns anys en una ONG (no diré quina) d’apadrinaments portant Guatemala i Centre-Amèrica. M’explicava que la mitjana és que el 60% dels diners aportats (per padrins/benefactors/socis/com n’hi vulguis dir) es gastin en sous dels treballadors del Primer Món. O sigui, pagues 10€ i 6 se’n van a alimentar la pròpia burocràcia de l’ONG
 • M’explicava que els diners que arriben al seu destí són ben pocs. Una tàctica que fan moltes és a les memòries anuals, on diuen “hem comstruït 30 escoles a Somàlia”, fotografiar cada any les mateixes escoles… però des de diferents angles i canviant-los les plaques amb el nom. Flipant!
 • Tot el món de l’ajuda al Tercer Món és una forma com una altra de neocolonialisme. Primer vam envair els seus països, vam esquilmar-ne la població, vam arrassar-los els recursos, els va esclavitzar… i ara els seguim dient què han de fer i seguim creant-los una relació de dependència amb les nostres ONGs
 • Molta ajuda (de la poca que arriba) és mal intencionada o contraproduent. Durant molts anys s’enviaven tones de llet en pols per biberons per als nens africans. La Nestlé hi fotia el negoci del segle, però els nens africans morien com a mosques: la llet en pols és menys nutritiva que la materna; no comptaven amb aigua potable i fotien els bibes amb aigua contaminada!
 • Quina ideologia (ben intencionadament o no) transmeten aquestes ONGs? Dependència de la tecnologia, medicines, recursos humans, etc del Primer Món. O sigui, segueix sent el “pobre negret, sort en tens que et venim a salvar!”
 • Crec sincerament que la millor manera d’ajudar el Tercer Món és deixant-los en pau. Portem massa temps dient-los el que han de fer!
 • Si realment vols ajudar algú, mira el teu veí, vés a Càritas del teu barri, ensenya català a immigrants, fes companyia a nens malalts d’un hospital o a anciants d’un asil. El teu impacte serà més gran! Però queda molt bé pagar la quota i oblidar-se de tot, oi?

En fi, només algunes reflexions. Què hi dieu?

Anuncis

4 respostes a “No crec en les ONGs

 1. I els sous! Una amiga em va dir els sous que cobraven unes conegudes seves que tenien una ONG com qui té una empresa familiar, i eren MOLT per sobre del normal.

  1. Això ja no ho sé… L’única experiència que tinc és la del meu pare. Ell tenia una feina executiva i tenia un sou de mercat.

 2. Hola!
  Jo pense com tú! Pense que la solució no és ensenyar-los a viure com fem els occidentals sino deixar-los tranquils (però no només les ONG si no tots els paîsos que estàn aprofitant-se de ells i llevant-los les riqueses naturals). Tampoc crec que s’ajude molt donant diners, és per això que jo ara sóc voluntària a la Creu Roja, així faig coses pràctiques. Encara que seria moooolt més còmode donar diners i sobretot em duria menys cavilacions… Kram

  1. Esclar, és que a sobre des del primer món defensem el lliure comerç, però tenim la nostra agricultura híper protegida: no deixem entrar conreus dels països pobres i, com que a sobre tenim excedents, els enviem a preus reventats al Sud i els seus pagesos no poden competir amb els preus del blat (per dir alguna cosa) importat.
   Doncs deixa’ls en pau! Que s’espavilin sols!
   I no els posis traves!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s