Compte amb la llum blava

Oi que de nit quedem envoltats com d’una brillantor blavosa?

La foto és d’aquí

Al llarg de milions d’anys d’evolució, el cos humà, com qualsevol ésser viu, s’ha adaptat als ritmes circadians. Són els ritmes que dicten com es comporta el cos en funció si és de dia o de nit: quan tenim gana, son, quan estem més actius, quan volem descansar, quan segregar certes hormones…

Un exemple d’alteració dels ritmes circadians és el jet lag.

També és sabut que la gent que treballa prolongadament en torns de nit, acaba tenint problemes de salut i de mancances vitamíniques.

Es pensava, fins fa no gaire, que el cos reaccionava a la llum del sol per regular el seu cicle de 24 hores. Però s’ha descobert que no és així, sinó que reacciona a les ones de llum blava que emet el sol.

S’han fet experiments que demostren que, per exemple, si en una oficina s’augmenta l’emissió de llum blava durant el dia, els treballadors estan més contents, rendeixen més i a la nit descansen millor.

La pantalla de l’ordinador està pensada perquè t’hi sentis còmode quan hi treballes. Perxò emet llum blava, per simular la llum del dia.

El problema ve quan treballem, naveguem per internet o mirem pel.lis al nostre ordinador quan ja és fosc, ja que també s’ha demostrat que una exposició prolongada a fonts de llum blava quan és de nit minva la qualitat del son i altera la segregació de certes hormones i funcions corporals nocturnes. En definitiva, fa que el cos funcioni pitjor.

Això al cap dels anys pot acabar sent un problema per als que som “ordinaddictes”.

Navegant pels blogs m’he trobat un programa que automàticament adapta l’emissió de llum blava de la teva pantalla segons l’hora del dia. Automàticament detecta on ets i quina hora és i manté o redueix l’emissió de llum blava.

Es diu f.lux i es baixa i instal.la en un plis (jo he tardat uns 20 segons encara no).

Si algú s’hi anima, ni notareu que està instal.lat, no canvia gens el que veieu però, a la vegada, feu un benefici a la vostra salut!

Anuncis

3 respostes a “Compte amb la llum blava

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s